Muziek maken is niet alleen nootjes spelen, het vraagt samenwerking door goed naar elkaar te luisteren. Elkaar ruimte gunnen en ruimte durven nemen, gevoel geven aan de noten zodat het een gevoel oproept bij het publiek.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat muziek maken voor de ontwikkeling van de (kinder)hersenen enorm gezond is. Er worden bruggetjes geslagen tussen de beide hersenhelften. Hierdoor kan de samenwerking tussen hersenen en spieren getraind worden, je kunt via de muziek makkelijker bij de emoties komen en hier uiting aan geven. Het muzikale gehoor wordt getraind, en dit verleer je niet meer. Daarnaast kan het leren van noten en/of ritmes lezen helpen in het oefenen met “gewoon”lezen. Muziek maken met elkaar is ongelooflijk leuk om te doen, gezellig en ontspannend (ondanks inspanning)
 

Het orkest

Momenteel bestaat het orkest uit ongeveer 35 spelende leden en zijn er ook jeugdige spelers in het orkest. Daarnaast zijn er nog leden in opleiding. Zij spelen mee in het leerlingen orkest. Sommige leden hebben al veel ervaring en andere wat minder. We kiezen onze muziek daarom zo uit dat er voor elk wat wils gespeeld wordt.

Belangrijk vinden wij het hebben van plezier in muziek maken, er heerst dan ook een ontspannen en gezellige sfeer. Niemand wordt uitgelachen wanneer er iets niet lukt. Leden die meer moeite hebben met het niveau krijgen ondersteuning van de muzikant naast zich. Zodat niemand zich verloren hoeft te voelen als je het niet kunt volgen. We leren van en door elkaar.

Wel hechten we aan enige uitdaging. Er wordt dus van de orkestleden verwacht dat je de muziekstukken thuis zo goed mogelijk instudeert, zodat de repetitie gebruikt kan worden om met elkaar de puntjes op de i te zetten.

 
Bezetting
Omdat wij een fanfare zijn kan de bezetting in drie groepen worden verdeeld, het koper, het hout en slagwerk. Elke sectie heeft een belangrijke rol in de klank en de partijen van een muziekstuk.

Koper: Trompetten, trombones, F hoorns, bugels, besbas en esbas, baritons en euphoniums

Het hout: sopraansaxofoon, altsaxofoon, tenorsaxofoon, baritonsaxofoon

Slagwerk: drumstel, grote trom, pauken en diverse kleine slagwerkinstrumenten
 

Dirigent
Vanaf zomer 2018 is Olaf Schipper dirigent van het fanfare orkest. 
 
Activiteiten
Het orkest speelt een keer of  5 per jaar tijdens concerten met de melody percussion band in het dorp, maar ook lopen wij daarnaast nog een keer of 8 per jaar op straat met het hele korps. Hierbij wordt van de orkest leden verwacht dat zij de muziekstukken uit het marsenboekje spelen. Daarnaast worden er marsrepetities gehouden; waarbij geoefend wordt in het netjes in rotten op straat lopen. Hiervoor hebben wij een kundige tambour-maître voorop lopen.

Verder streven we ernaar om tweejaarlijks onze prestaties te laten beoordelen door een vakkundige jury tijdens een festival en vierjaarlijks KNMO concours. Wij komen dan uit in de derde divisie.

Zoals bij elke vereniging hebben wij hulp nodig van de leden om alles te organiseren en te regelen. Er wordt dus verwacht dat de leden en de ouders van jeugdleden ook een bijdrage leveren aan vrijwilligerswerk  

 
Repetitie
Het orkest repeteert op donderdag avond van 19:30 tot 22.00 uur in schoolgebouw “de Brede Vaart” van Linschoten
 

Vacatures
Op dit moment is er plek voor invulling op : bugels, hoorns, allround slagwerkers (drums en percussie) en een paukenist.
Ook op andere instrumenten kan aanvulling welkom zijn.
 
Kom gerust eens langs om een kijkje te nemen!