Muziek maken is niet alleen nootjes spelen, het vraagt samenwerking door goed naar elkaar te luisteren. Elkaar ruimte gunnen en ruimte durven nemen, gevoel geven aan de noten zodat het een gevoel oproept bij het publiek.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat muziek maken voor de ontwikkeling van de (kinder-)hersenen enorm gezond is. Er worden bruggetjes geslagen tussen de beide hersenhelften. Hierdoor kan de samenwerking tussen hersenen en spieren getraind worden, je kunt via de muziek makkelijker bij de emoties komen en hier uiting aan geven. Het muzikale gehoor wordt getraind, en dit verleer je niet meer. Daarnaast kan het leren van noten en/of ritmes lezen helpen in het oefenen met “gewoon” lezen. Muziek maken met elkaar is ongelooflijk leuk om te doen, gezellig en ontspannend (ondanks inspanning)
 

Het orkest
Momenteel bestaat het orkest uit ongeveer 30 spelende leden en zijn er ook jeugdige spelers in het orkest. Daarnaast zijn er nog leden in opleiding. Zij spelen mee in het leerlingen orkest. Sommige leden hebben al veel ervaring en andere wat minder. We kiezen onze muziek daarom zo uit dat er voor elk wat wils gespeeld wordt.

Belangrijk vinden wij het hebben van plezier in muziek maken, er heerst dan ook een ontspannen en gezellige sfeer. Leden die meer moeite hebben met het niveau krijgen ondersteuning van de muzikant naast zich. Zodat niemand zich verloren hoeft te voelen als je het niet kunt volgen. We leren van en door elkaar.

Wel hechten we aan enige uitdaging. Er wordt dus van de orkestleden verwacht dat je de muziekstukken thuis zo goed mogelijk instudeert, zodat de repetitie gebruikt kan worden om met elkaar de puntjes op de i te zetten.

 
Bezetting
Omdat wij een fanfare zijn kan de bezetting in drie groepen worden verdeeld, het koper, het hout en slagwerk. Elke sectie heeft een belangrijke rol in de klank en de partijen van een muziekstuk.

Koper: Trompetten, trombones, F-hoorns, bugels, besbas en esbas, baritons en euphoniums

Het hout: sopraansaxofoon, altsaxofoon, tenorsaxofoon, baritonsaxofoon

Slagwerk: drumstel, grote trom, pauken en diverse kleine slagwerkinstrumenten
 

 
Activiteiten
Het orkest treedt meerder malen per jaar op. Meestal zijn dit concerten in Linschoten, maar dit kan natuurlijk ook elders of samen met een andere vereniging zijn. Veel concerten vinden binnen plaats, bijvoorbeeld in Dorpshuis De Vaart, maar het kan ook een (zittend) buitenconcert zijn, zoals tijdens Burendag of 4 mei of Koningsdag. 

Verder streven we ernaar om tweejaarlijks onze prestaties te laten beoordelen door een vakkundige jury tijdens een festival en vierjaarlijks KNMO concours. Wij komen dan uit in de derde divisie.

 
Repetitie
Het orkest repeteert op donderdag avond van 19:30 tot 22.00 uur in schoolgebouw “de Brede Vaart” van Linschoten
 

Vacatures
Op dit moment is er plek voor invulling op : bugels, trompet, hoorns, allround slagwerkers (drums en percussie) en een paukenist.
Ook op andere instrumenten kan aanvulling welkom zijn.
 
Kom gerust eens langs om een kijkje te nemen!