Wat is een melody percussionband?

Het verschil tussen een drumband en een blaasorkest, zoals een fanfarekorps, is dat een drumband uitsluitend gebruikmaakt van slagwerkinstrumenten.
Een drumband is een groep mensen die op slagwerkinstrumenten speelt. Een drumband bestaat bijna uitsluitend uit trommels. Op straat vaak vergezeld door een groep majorettes.
Rond 1980 kwam er een wijziging in het instrumentarium: de marchingbells (of lyra's), klokkenspel en timptoms deden hun intrede in de drumbandwereld, hierdoor werd het voor de drumband mogelijk om melodieën te laten horen.De laatste jaren zijn er opnieuw spectaculaire veranderingen in het instrumentarium: de meeste drumbands zijn tegenwoordig eerder malletbands (ook wel Melody Percussion Ensembles genoemd). Het woord mallet is afkomstig uit het engels en betekent: hamer. Dit verwijst naar de stokken waarmee de instrumenten bespeeld worden. Met deze veranderingen in het instrumentarium kunnen er ook meerdere akkoorden en meerdere klanken gespeeld worden.

Een melody percussionband  is een groep mensen die op idiofone* en membranofone** muziekinstrumenten spelen. Deze ensembles kunnen zelfstandig  muziekstukken ten gehore brengen en zonder fanfarekorps of harmonieorkest op treden.

Slaginstrumenten of percussie: Zowel de oude componisten als de moderne muzikanten maken gebruik van verschillende soorten slagwerk. De klank ontstaat door op het instrument te slaan of te tikken, door ermee te rammelen of te schudden.
Er is een verdeling in twee groepen op basis van klank voortbrenging. Namelijk Idiofonen en membranofonen. Een andere indeling die ook wel gebruikt wordt is ritme-slaginstrumenten en melodie-slaginstrumenten.

*Idiofoon: is een  instrument waarbij het klanklichaam zélf (idios=eigen) in trilling wordt gebracht. Het geluid wordt door van nature klankrijk materiaal veroorzaakt zoals hout en metaal. Een deel van de idiofonen is geschikt voor melodiespel; ze hebben een benoembare duidelijke toonhoogte en behoren tot het gestemde slagwerk
Zoals buisklokken, marimba, vibrafoon, glockenspiel, lyra,xylofoon (xylos=hout).Over het algemeen bestaan deze instrumenten uit twee rijen metalen of houten staven gespannen op een frame. Sommigen met een resonator eronder om de grondtoon te versterken. Het instrument wordt bespeeld met stokken. De afmetingen van de toets bepalen de hoogte van de voortgebrachte toon, waarbij de toetsen voor lage tonen veel groter zijn dan de toetsen voor hoge tonen.

**membranofoon: is een muziekinstrument waarbij het geluid wordt geproduceerd door een gespannen vel (membraan) in trilling te brengen. -
Zoals de diverse soorten trommels, bekkens en kleinere instrumenten zonder specifieke toonhoogte. Ook bestaan er slagwerkinstrumenten met een specifieke toonhoogte, zoals de pauken en de gong. Het drumstel; een combinatie van trommels, bekkens en soms ook percussie-instrumenten.

De vellen van trommels worden zodanig gespannen dat het geluid van iedere trom op elkaar is afgestemd. Er wordt niet over ‘toonhoogte gesproken, omdat trommels geen regelmatige geluidstrillingen produceren. Ze produceren een ‘ruis’ en spreek je bij  trommels over ‘klank’.Trommels komen in verschillende diepte- en omtrekmaten voor. Elke combinatie van diepte en omtrek levert een andere klank op. Hoe groter of dieper een trom, hoe lager de klank. Het materiaal van een trom en het vel  beïnvloeden allemaal het uiteindelijke geluid van de trom. Zo klinkt hout warmer en voller dan metaal, fiberglas of kunststof.

Er bestaan veel soorten stokken. Zo bestaan er stokken van hout, plastic en zelfs van metaal. Het materiaal van de stok, de zwaarte en de vorm van de stok; zorgen tezamen voor de klankkleur en het uiteindelijke geluid. De ‘tip’ van de stok kan van hout, plastic of metaal zijn. Er bestaan ook stokken waar op het eind een bol is bevestigd. Deze ‘knotsen’ zijn gemaakt van vilt, kurk of leer. Daarnaast heb je ook speciale stokken als ‘kwastjes’of  brushes  Elke stok levert een ander geluid op.

Verder wordt soms ook als derde groep genoemd de:
Chordofoon: het geluid wordt door het in beweging brengen van een snaar in slagsnaarinstrumenten zoals cembalo, en hakkebord. De piano is een slagsnaarinstrument met een klavier

Percussie
Onder percussie wordt meestal verstaan: de kleinere slagwerkinstrumenten en een aantal instrumenten die uit de wereldmuziek afkomstig zijn, dat wil zeggen: uit andere dan de westerse klassiek muzikale traditie, zoals de triangel, claves, conga's en de bongo's. Het spelen op bijvoorbeeld de triangel kan veel meer zijn dan alleen een klap geven. Door de verschillende zijdes te gebruiken is een verschillend geluid te verkrijgen. Door met de hand te dempen is een andere toon te behalen, vaak wordt deze techniek in een ritme-patroon verwerkt. Ook roffelen is mogelijk, door snel in het hoekje te bewegen.
Vaak bepalen juist de kleinere percussie instrumenten de sfeer van een lied of muziekstuk.

Speeltechnieken

Veel slagwerk wordt bespeeld met behulp van stokken (vaak van hout,soms van kunststof of metaal).  De grote trom en bekkens hebben soms een met pedaal bediende stok. Dan zijn er nog 'afwijkende' speeltechnieken die door slagwerkers kunnen worden gebruikt zoals met of zonder stok slaan of met de hand. Ook shakers worden niet altijd door slag, maar door puur bewegen tot klank gebracht (sambaballen).

Benieuwd hoe een melody percussionband klinkt? Kom gerust eens een keertje luisteren!

Breadcrumbs